Miért szükséges karbantartani kazánunkat?

Ekkor: 2017. 08. 15.

Tartsa karban kazánját és fűtési rendszerét!

A gázkészülék karbantartása nagyon fontos feladat. A rendeltetésszerű használat során is az alkatrészek kopnak, szennyeződnek, elállítódhatnak. A biztonságos és gazdaságos üzemeltetésnél ezért fontos szempont, hogy a gázkazánt évente szakemberrel ellenőriztessük, nem véletlen, hogy a jótállás érvényesítéséhez ez kötelező is. Minden évben kívánatos a készüléket szervizelni, mert így nem csak a biztonságos működés garantált, de megakadályozhatóak a későbbi esetleg költséges meghibásodások is. Ezen kívül hangsúlyos szempont az is, hogy a rendszeres karbantartás az, ami a készülék hatásfokát, a gazdaságos üzemelést fenntartja.

A fűtési szezonban sokan hívnak szakembert olyan meghibásodás miatt, amit egy karbantartással el lehetett volna kerülni, pedig a kazán karbantartása nem szezonfüggő, bármikor elvégezhető feladat. Sokan nem figyelmetlenség, hanem spórolás miatt nem végeztetik el az éves karbantartást, pedig éppen a szennyeződések lerakódása miatt rosszabb hatásfokkal működő berendezés üzemeltetése magasabb költségekkel jár. A szükséges ellenőrzések és karbantartási munkálatok ára évi néhány ezer forint, ami nem nagy befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy elmaradása esetén nagyobb a szezonban történő meghibásodás valószínűsége, amikor a szakcégek nagy része túlterhelt és akár napokat is várni kell a hiba elhárítására nem beszélve a javítás költségéről, ami meghaladja a karbantartás költségét. Ezen kívül az elhanyagolt készülék a drágább üzemelés mellett szélsőséges esetben veszélyt is jelenthet az épületben lakó emberek számára. Érdemes ezért még nyáron, előre tervezhető módon elvégeztetni a gázkazánok éves karbantartását.

A kazán karbantartása elsősorban az égőtér és a hőcserélő tisztításából, a készülék újbóli beszabályozásából, valamint a tágulási tartály és biztonsági szelepek ellenőrzéséből áll. Ezzel nem csak az esetlegesen meghibásodott alkatrészek cseréje oldódik meg, így egyéb problémák is megelőzhetőek.

A szennyeződések miatt romlik a kazán hatásfoka és kevesebb kinyert hő származik megegyező gázmennyiség elégetéséből. A beszívott égési levegőben lévő por ráéghet a hőcserélőre és idővel eltömítheti. Ennek következménye, fokozatosan romlik az égőtér frisslevegő ellátása, amely tökéletlen égéshez és előbb-utóbb a kazán leállásához vezethet.

Továbbá nem elhanyagolható szempont a karbantartás során a kazánon kívül megvizsgálni a teljes fűtési rendszert is , hiszen a kazánban lerakódó szennyeződések nagy része a keringő fűtési vízből származik. A korrózió, az ebből adódó lerakódások valamint a vízkőképződés ún. inhibitorok (adalékanyagok) a fűtési vízhez való hozzáadásával megakadályozható, így nagymértékben csökkentve a kazán elszennyeződését. A napjainkban egyre kifinomultabb és ezáltal drágább fűtési rendszerek védelme jelentősen fokozható a néhány ezer forintért megvásárolható inhibitorok alkalmazásával. Azonban az inhibitorok csak a teljesen kitisztított, átmosott rendszerekben tudják hatásukat kifejteni, amihez szintén szakember segítségét kell kérni. Abban az esetben, ha már a cost of levitra at walmart korábbiakban a rendszer fel lett töltve inhibitorokkal, évente ellenőrizni kell, hogy a rendszerutántöltések hatására nem csökkent-e koncentrációjuk és így hatékonyságuk a kívánt szint alá amennyiben igen akkor szükség esetén pótolni kell.

A karbantartási feladatokkal csak hozzáértő, és a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személyt szabad megbízni (legjobb, ha a kazánt gyártó cég márkaszervizével végeztetjük)